Pages

Translate

Wednesday, May 22, 2013

ULCER : Cara kurangkan sakit ulser bawah lidah.

Assalamualaikum.


Ulcer, nobody want it. Nampak kecik tapi sakit pergh boleh buat orang takde selera makan. Yang mulut macam kak kiah pun tetibaa boleh jadi pendiam. Begitulah kehebatan ulser ni. Boleh dikatakan aku setiab bulan dapat ulser ni, doktor cakap sebab asid tinggi ke apa tah. So, disebabkan tak tahan dengan sakit ulser ni macam-macam cara aku dah try.




Antara cara yang aku dah guna.


1. Guna bonjela. Dah lah rasa tak sedap wakaka ( Tak berkesan pun )

2. Guna orrepaste, yang ni rasa dia macam makan gula-gula mint. Tak pedih kalau letak kat tempat ulser. ( Ok jugak la)

3. Ini kita guna traditional ways ye. Instead of letak garam yang maha sakit tu aku letak asam keping. Gunting lah bagi kecik sikit pastu tekan kat tempat ulser haa ni pun sakit gak cuma kurang satu level dari garam, siap menitis air mata syawal. Tapi kesan dia dah boleh nampak seawal sehari. Memang berkesan, tapi kena rajin la letak dalam sejam sekali ke.

4. 

Oral aid letak sekali je haha saje nak test so tak tau la kesan dia apa. Tapi lepas letak gengigel dalam 3,4 kali terus elok dah ulser tu. Alhamdulillah. 

Selain tu, aku kumur jugak tetiap hari dengan air garam nak baik punya pasal. Overall, lepas test macam-macam cara hilang lah ulser aku dalam 4 hari sahaja. Ulser aku bawah lidah so memang pedih kaw-kaw punya. Hope membantu lah korang. Bye!


Tuesday, May 07, 2013

Big bad wolf books sale.

Assalamualaikum.


First time Big bad wolf  buat kat kuantan. Happy gila uolls. For books lover don't miss the chance if bbw come to your area. Benda sama tapi boleh dapat murah siapa tak suka kan hikhik. Hari tu usha kat mph & popular satu buku ni dalam Rm 30 something then ternampak kat bbw jual dalam Rm8 je. BBIM dah lama habis kat Popular. Even buku yang pakai BB1M tu tak habis dibaca lagi nak juga beli kat BBW. 3 kali trip gi sana. Mujur tak de lah tunggu lama sangat masa nak bayar walaupun ada dalam 4 cashier je kot. Mostly memang novel in English la kan, novel melayu pun ada jugak. Photography, sport, cooking and travel section pun ada.


Yang ni pakai BB1M

Yang ni semua kat Big Bad Wolf. Children books tu semua nak kasi  kat anak-anak  cousins 

Almost four hours dok melilau cari buku best tapi yang ni je jumpa.  Tak puas hati lagi masa first trip.

2nd trip jumpa Harry Potter Popup books.
Siap ada tickets pergi Hogwarts, Luna spectacles wuhuuu suka I uols .

2nd trip dapat buku-buku ni semua.
Yayy I'm a happy girl. 

Currently tengah baca buku ni. 

Memang puas hati lah pergi BBW. Range harga semurah rm3. Mostly novel dalam Rm8.
Hope next year datang lah kuantan lagi yek hihi.