Pages

Translate

Friday, February 24, 2012

Photography from my aspect.

Assalamualaikum.



Hello people and hope you guys doing well.
So, siapa sini minat photography?Put your hands up!
'Saya minat tapi takde dslr la', selalu aku jumpa orang macam ni. Ehm, actually takde dslr pun boleh je nak shoot gambar cantik. As long as you got passion in that field. Seriously, just follow your heart. Nama pun minat kan, unless la korang nak serious dalam bidang ni.

Dulu aku guna phone nokia express music 3.2, mula-mula sekadar suka-suka je then dapat banyak positive feedback pulak. So, rasa macam dihargai*tiba-tiba* and start to learn more about skill at least have basic la. Belajar dari blog or web pun boleh kalau takde masa nak pergi class photography. Me, myself tak pernah join outing & kelas pun sebab takde masa dan transpot. 

But, don't to obsess with the rules yaw,  tu tak boleh ini tak boleh sometime gambar yang break the rules tu lah yang awesome. Don misunderstand my statement here, bukan la bermakna korang ignore terus rules tu. Rules direka untuk menambah baik kan something aite.

'Eeeeeee, poyo gila gantung dslr atas bahu' , 'Alah, ada dslr tapi gambar tak cantik' Eh biar diorang la nak pakai apa pun, diorang ada duit diorang beli. Lagi pun  quality dslr bagus so boleh la tangkap gambar masa hari raya ke, during family event ke. Ni tak, asal tengok orang gantung dslr je cop dia photographer. Remember this , own a dslr doesn't mean diorang tu photographer.  Dah tu Ipad, Iphone tu boleh pulak jadi trend tak kecoh pun. But I've to admit it agak sakit mata tgk group budak-budak bawah umur yang terlampau show off dengan dslr. Keep being humble sudah.Orait enough with yada yada.
A great picture comes from a great passion + talent + skill. Practice makes perfect.

Ehemm , i have new project this upcoming Sunday, wait for my photos :)


Fiuhh , nak tangkap gambar ni sangat memerlukan kesabaran, disebabkan lack of gadgets* I have d3100+kit lens je :/* Imagine dalam bilik gelap dengan ditemani lampu raya yang lip lap lip lap and danggg dapat la snap this image.



For this time of image, memang korang kena cepat dan tangkas. Yelah, bukan nya kita tahu dia nak menguap time bila. 












For this photo, aku guna manual focus+minimum aperture+ max focal zoom
Color dia aku edit sikit guna photoshop