Pages

Translate

Friday, December 23, 2011

Cara-cara nak 'tegur' perokok dengan berhemah.

Assalamualaikum ,

Isu rokok dari dulu sampai sekarang memang tak kan habis. Memang susah nak suruh perokok stop aktiviti tak bertamadun tu. Tak kisah lelaki atau perempuan. Lucky me , ahli keluarga tak de yang merokok.

"Biarlah aku nak merokok pun, bukan guna duit kau"


"Bukan menyusahkan kau"


TAK SUSAH ?


Sebenarnya orang tak kisah mana pun kau nak merokok ke apa.
Tapi asap rokok tu yang buat orang kisah. Bahaya untuk kitaorang yang menghidu asap rokok.
Tak kan kau expect orang tu nak tahan nafas selama kau tengah hisap rokok kot.
Okay fine , aku bukan nak bebel pasal bahaya rokok tapi cara nak kasi hint kat perokok.
Kalau tak faham jugak nampak sangat errr .....


1. Buat-buat cakap dekat phone pasal assignment or fakta tentang bahaya nya asap rokok pada orang awam.

2.  Kalau masa tu ada orang merokok dekat dengan  kau , buat-buat la 
jatuh ke sawan sambil cakap ' aku alergic dengan asap rokok'. 


3: Menyanyi lagu tak nak merokok ramai-ramai atau pun secara individu. Kan ada lagu tak nak merokok tu.Sila google kalau tak tahu.




4 : Mengeluarkan bunyi tak senang dengan bau asap rokok dan buat-buat batuk secara extreme 
sambil tangan mengipas udara.

5: Untuk perempuan yang mengandung sila mengusap perut dan menyuruh anak dalam kandungan bersabar pada bau rokok.

6: Sila buat simbol tak nak merokok kepada perokok yang berdekatan. Jangan risau untuk mengambil risiko melakukan simbol tu, ye ini kerana kita mempunyai hak . Aicehh



Pesanan manja untuk perokok di luar sana, kalau tak nak berhenti merokok sila merokok di kawasan yang takde kehidupan yakni jangan membahayakan manusia, tumbuhan , haiwan dan tidak lupa jangan mencemarkan udara. Sekian terima kasih.



Thursday, December 22, 2011

Short story : A day after tomorrow.

Assalamualaikum , 


Ehem , selamat hari khamis semua. I promise my friend to post my short assignment in my entry. After a long thought I decided to post it now. Friendly reminder , I know there's a lot of grammatical error in my short story.And yes tu idea original okay tak copy dari mana-mana. Sendiri buat, gila nak copy.

Ilmu tak berkat tahu. Errr,and one more thing I notice that my story ada yang tergantung kat certain part that because deadline time tu lagi 2 hari. Hahaha, I'm tomorrow type of person not early bird type. So, faham-faham la . Here we go ! Warning , short story ni almost 2000 words. Dan sila pasang lagu Regina Spector kalau nak lebih feeling.


************************************************************************************************





Kring kring , the bell ringing. It was five o'clock in the morning on a typical day in the small town called The Burrow. Aryans stops her alarm clock. She counts the steps to the bathroom as usual. Aryans can’t see the world since she was 12 years old. It happens too fast yet she still remembered  incident of a car crash that happens infront of her eyes. After taking a bath and prayed she go to downstairs for breakfast.

‘Mom! I better go to school now if not I will miss the bus.’ She's now seventeen years old which is in the toughest year in secondary school. As expected, Aryans entered the class and a few of her classmates makes fun of her but she just ignored and sits in her place at the back of the class.


‘Morning class, submit your homework now before we start our class’ said Mrs Susan their English teacher. Even though Aryans is blind but she’s one of the top students in the school. Feel guilty; her parents hired a professional teacher to teach their beloved daughter. ‘Okay, besides me now is a new student from Hogwarts. Introduce yourself to your classmate, son’ said Mrs Susan. ‘Hi! My name is Adam Mikhail but you can call me L for short. Err, not L  in Death Note movie of course’ Mikhail giggles nervously. The whole class pays attention at him except for Aryans. He is a charming boy with big hazel eyes and curly hair.



Konon-konon ni la Adam Mikhail tu



‘You can sit behind Aryans’ said Mrs. Susan. Mikhail sits behind Aryans and smile to her but she didn’t smile back. ‘Oh , don’t feel ghastly, she didn’t smile at everyone back because she can’t see’ said the class monitor. He’s staring at Aryans. ‘Such a pretty girl with a beautiful pair of eyes’ monologue Mikhail. He determined to get close to Aryans.


On the second day of school  , Mrs Susan asks them to do a task with partner and as usual no one want to partner with Aryans then Mikhail offers himself to do a task with Aryans . ‘Hi Aryans, can I do the task with you?’ said Mikhail respectfully. Aryans just reply it with a polite smile. She is a reticent girl that’s why she doesn’t have any buddy except her parents and she is the only daughter in Uncle Firdaus’s family.


Day to day, Aryans and Mikhail seems to be closer to each other. Now Mikhail understands why Aryans is always being alone. Her parents have always busy with their work and she don't have no siblings to talk with, all she has just a maid called Mak Semah.


***************************


Six months have passed, both of them get a flying colors result.
‘L, I really glad because you are always being beside me after this time. But after this we will take our own path, I want to be a teacher so that I can teach disabled children like me and my parents agree to send me abroad along with my cousin to take care of me while they are not there to accompany me’ said Aryans. ‘Don’t worry I will always wait here for you Aryans’, Mikhail just smiles and walks away.



From google search : Imagine je la muka Aryan macam ni


4 years later,


‘Aryans! Come on now, we will be late for the kids’ said Farahin  her cousin.
Aryans went to the car park with a plastic bag which is full with the present. She smiles at herself, she felt so proud of herself. She’s now is a part time kindergarten teacher that teaches disabled children like her. Two more days she will graduate from the University Beauxbatons in Britain.  Aryans feel saddle in her heart because tomorrow she’s going back to her hometown so Aryans want to meet them for the last day and want to make a surprise for the special kids.

‘Teacher, do you really want to leave us?’ ask Belle.
‘No my dear, but I have to go back in my hometown and it's really far from here. I promise that one day I will visit you guys here. You like a little fairy that fill my loneliness’ said Aryans.



A day after tomorrow Aryans went to the airport with her cousins, Farahin.

‘Why does it take a minute to say hello and forever to say goodbye’ sigh Aryans but at the same time she felt excited to meet her parents. On the plane, Aryans didn’t talk much, while she glimpse of the past with the kids suddenly she remembered about a boy that always makes her smile and felt safe; Mikhail. For four years and half she being in abroad and during that time they rarely contact each other.
‘Maybe, he already forgot about me’ monologue Aryans.



After a week been in Malaysia, Aryan decided to find a job but all her requests have been rejected because of her disability.‘Don’t be heartbreaking Honey, there’s many jobs in Malaysia. 
You will find one later’ said her mother.
Her mother didn’t understand her, she just wants to be a teacher that can teach disable children. Aryans just sit in her room and listen to melody that still lingers on her favourite song. Lately, she has been thinking about Mikhail but she just pretends that she doesn’t miss him. She suddenly remembered these words ‘Love is missing someone whenever you’re apart, but somehow feeling warm inside because you’re close in heart.


One fine evening, when she sits together having a chit chat with her mom suddenly her mom asks her about marriage.
‘My beautiful daughter, don’t you want to have a family?’
Aryans just faint smile and said ‘Of course mom, but who want to marry with a blind girl?’
‘So, what do you say if papa and I found a suitable husband for you?’
‘Did you tell him that I can’t see the world? Ask Aryans curiously.
‘Don’t worry honey, we already discuss it with his family and they didn’t mind at all’ said her mother optimistically. 
‘Okay, I trust you and papa will make a good decision for me’ said Aryans. Actually she accepts her parents suggestion because she didn’t want to burden them anymore. She realized that her parents love her so much and she can see their efforts in raising her to be a nice person.




Two months later,  the big day has arrived; the wedding. Marriage is the golden ring in a chain whose beginning is a glance and whose ending is eternity.

Once in a while, right in a middle of an ordinary life, love gives people a fairy tale. But how? She didn’t know much about her future husband except that he works as a teacher and both of them are not even dating like other couples. Ahhh , Aryans try to think in positive way. After the ceremony done, her mother leads Aryans to meet her husband in bridge’s room.

‘Assalamualaikum’ said her husband.
That voice, that warm voice, the voice that always plays in her mind. ‘Am I dreaming?’ monologue Aryans.

‘You look so beautiful today, my dear wife. Don’t you remember me? I’m used to be your best friend’ said Mikhail.
Aryan felt so shocked but at the same time her feeling was mixed with excitements, moving.

‘Is that really you L?’ Aryans start sobbing.

‘Yes, it's really me. Your best friend’ L wiped tears which fall on Aryan’s cheek and hug her. ‘Don’t you remember the words that I give to you?’

‘I will always be here waiting for you and alhamdulillah now you are mine.’ L kissed Aryan on her forehead.
Aryans felt so warm and protective. She felt so thankful to Allah that now L is her husband.



Day after day, they living as a happy couple. One day, Aryans fall sick. She always vomits after having a meal. Mikhail felt worried about her and bring her beloved wife to clinic.
‘Congratulations, you going to be a mommy’ said the doctor.
‘Do you hear that Honey? We’ll be daddy and mommy soon’ Mikhail kisses Aryans on her cheeks. During the time she carries a baby in her belly Mikhail threat Aryans like a little princess. He does all chores in house and hired a maid to take care of Aryans while he’s at work.

‘Honey, promise me that you will take care our baby and raise our little angel with full of love.
‘Sure darling, why do you say like that? Of course I will raise our baby full with love’
‘I’m just saying it my dear.’ Said Mikhail and hug Aryans.


It has been seven months and a half Aryans carrying a baby in her belly.
‘Honey, are you ready for dinner?’ ask Mikhail
‘Yes, in a minute’ said Aryans
‘You look beautiful than usual honey and I’m the luckiest man on earth to have you as a wife’ Mikhail kisses Aryans on her lips.

Aryans admit that Mikhail is a loving husband. She feels so happy to have him as a husband and never regret her decision.
On the way go to dinner, Aryans and Mikhail talk about their past and how they meet each other.

 At the restaurant, Mikhail gives Aryans a surprise with a romantic candlelight dinner accompanies with a piano that play their favourite song; Lucky from Jason Mraz.
After finishing their dinner, on the way to car park a van from nowhere lost control went into them and Mikhail without thinking anything he pushes Aryans away from the van and bammm the van hit Mikhail. Aryans can’t do anything. She just screams for a help and then she heard Mikhail voice whisper to her that he always loves her and their baby.
Aryans felt so scared and panicked until faint. After she realized from unconscious she calls her husband name again and again but Mikhail didn’t answer it. She felt weird why suddenly she can see everything clearly. She can see the real things.
‘Aryans, be patient dear. Thanks to Allah s.w.t you awoke from coma from three months’ said her mother.
‘Where’s my husband mom?’ yell Aryans but her mother just keep silent and give her a baby. ‘Here, take your baby and calm down. He has Mikhail’s eyes. A pair of big hazel eye. You should proud of your little boy. Although he born pre-matured but he managed to survive. Before Mikhail died he asked doctors to give his eyes to you’ said her mother.




Now, his little boy called Arman Mikhail is already two years old. Aryans staring at her wedding portrait. Arman look exactly like her father, Mikhail.
‘Thanks for giving me a chance to see the world again and thanks for giving me a meaningful life’ Aryans crying and kiss her little boy.

She remembers Mikhail’s words that he will always waiting for her and yes Mikhail always be part of her. Each time Aryans look at the mirror she see Mikhail’s eyes staring at her ‘Life wouldn’t be the same without you and all the memories you have given to me. I hope we will meet again in Jannah, InsyaAllah ’ monologue Aryans.








Okay, the end. So how ? Errr, i know banyak yang part yang tiba-tiba kena cut but what to do limit word 2000 words only. Hope you guys enjoy the story . Ayat berterabur habis, shame on me.





Tuesday, December 20, 2011

Racist . Nude . Kampung

Assalamualaikum,


Korang marah bila kaum lain kutuk kaum sendiri, tapi sedarkah korang
yang kita ni sebenar nya me-racist-kan kaum sendiri.
Yes,kita yang sebenar nya menunjukkan kelemahan bangsa kita.

Selalu dengar ayat ni?

Melayu biasalah dengan hasad dengki

Benar kata Dr M melayu mudah lupa k tetiba masuk lagu ni

Pelajar melayu memang pemalas cikgu selalu cakap benda ni



Itu tak termasuk dengan klip 3gp melayu lagi. Bersepah, aku selaku bangsa melayu rasa sedih la tengok bangsa kita yang mundur macam ni. So, apa jalan penyelesaian nye? 1st thing stop saying melayu itu ini, kalau cakap benda positif sedap juga aku nak dengar.Ni semua benda negatif .

Semalam kak fynn jamal ada update status pasal nude photography. Ehh, kak Fynn nama kita sama!
Realiti yang berlaku di wall facebook aku disebabkan ramai photog dalam friend list.



Tak semesti nya kena mengena dengan entri kan kan.

Ada la sorang hamba Allah ni tegur kawan dia upload nude photo dengan alasan artistik yang tak bertamadun itu. Dia tegur cara elok yelah sesama saudara Seislam kan sah sah la kau shoot gambar bogel anak dara orang tu salah walaupun kau pertegakkan yang itu adalah konsep dalam seni. Sesedap rasa je kawan-kawan dia tu sound bro yang tegur tadi. Dia kata yang bro tu low minded. Hello,kau ke dia yang low minded?
Banyak lagi cara kau nak cari rezeki, shoot gambar katak pun lagi sedap mata memandang dari nude photo. Aku tak masuk campur sebab aku mampu membenci dengan hati je shame on me. Tapi aku dah unfriend dia. Mudah-mudahan takde lagi gambar bogel perempuan melayu dekat wall aku.Talent pun sama 2x5 je, kesian kat future husband tu free je public dah tengok badan korang tu .Berapa juta la agak nye diorang dapat sekali shoot tu.


Facebook memang banyak informasi tak lupa juga drama murahan.
Hari tu aku ada nampak seorang komen budak ni pasal orang Terengganu, dia cakap orang ganu kita ni orang kampung. Amboi bandar nyewww kau, report ustaz azhar kang.

Tahukah kah kau orang ganu yang kau label kampung tu lagi bandar dari kau sebenarnye mempunyai rata-rata pelajar yang otak dia lagi bertamadun dari kau. Keseluruhan keputusan UPSR,,STPM terengganu masih kekal nombor satu di Malaysia. Sedarkah kau terengganu salah satu penyumbang utama ekonomi dekat Malaysia. Marah la tau, kampung aku kat terengganu .

Tahu la duduk flat bertingkat-tingkat taksetaraf dengan rumah kayu ni .At least rumah kayu yang tepi pantai tu lagi besar tau, siap ada pantai lagi tak payah nak buat kolam renang.

Beginilah , kalau kau taknak orang kutuk kaum kau sendiri ,kau dulu yang kene buat perubahan.

Bumi Allah ni luas, tak payah la tangkap nude photo, banyak lagi benda boleh shoot.

Dan jangan la label sesuatu yang kau kurang pasti, kelak merana diri.


Saturday, December 17, 2011

Stop it.

Assalamualaikum ,

Actually tak nak pun update entry ni, tapi bila tengok makin menjad-jadi dekat social network ni so aku rasa kena jugak up satu entry

COULD YOU GUYS STOP HUMILIATE HIM ohh no I MEAN HIS PARENTS.


Ye, memang lelaki tu salah kerana membelakangi agama, dah dikurniakan otak cerdik sanggup dia buat perkara macam ni sampaikan parents dia kena tanggung hutang semua. Then, if you guys kesian kat parents dia stop la curse dia. Dah, berhenti maki hamun tu, suka sangat la each time ada hot issue mula la typical Malaysian nak keluarkan kritikan tak berbayar.

Kau ingat tak luluh hati mak, ayah, adik beradik dia baca cerca dan makian korang?
In case kalau korang nak tahu ramai lagi gay di luar sana, cuma beza dia diorang tak share dekat public
bersepah la dah hidup macam husband & wife. I know, aku bukan cakap kosong. I have friends like them
What can I do? Maki diorang? Kalau maki pun bukan diorang nak dengar. So, advice them, slow-slow bimbing dorang bawak ke pangkal jalan sementara peluang masih terbuka.


And for those yang amalkan hubungan songsang ni please berbalik semula kepada agama.
Ingat ibu yang lahirkan korang, ayah yang cari rezeki sampai korang berjaya sampai sekarang.
Yah, I know it tough tapi banyak alternatif ada. Setiap masalah ada penyelesaian.

Thursday, December 15, 2011

Best kipas orang ?

Assalamualaikum ,


Best ke kipas orang? Dari kipas orang baik aku kipas diri sendiri.


Okay, lately ramai dah sedar tentang ke-tidak-matang-an buat duck face. Fine, memang tak matang pun.
Tangkap gambar depan cermin and so on. Tapi yang aku confuse still ada je beratus yang like kalau yang upload tu retis facebook. Buat la muka macam mana pun. Still beratus orang like, kau update la status KeCiWk BeSaR pun still beratus yang like, haha society memang hebat. Adakah sebab hobi diorang
 meng-like atau suka like . Actually, aku tak kisah pun pasal like-menglike ni tapi hentikan lah sandiwara korang. Beria share gambar2 separa matang siap kutuk orang buat duck face, tulisan kecik besar tapi once orang yang femes update/upload kemain korang puji.





Aku perasan ada orang yang kutuk pasal caption sebegini di Fb tapi tu lah bila orang femes tulis caption camni tak sampai seminit dah berpuluh like dapat. Yang kutuk caption tadi siap bagi komen puji memuji lagi.


Edit semata. tak kuasa aku nak tulis camni

Ni pun sama, kalau perempuan/lelaki tu comel tulis la macam mana pun, ada je yang support. Ce kalau yang update muka macam pecah rumah ? Kemain korang kutuk.



Adakah korang termasuk di kalangan orang-orang yang suka mengipas? Hewhew, aku tak kisah pun like la banyak mana tapi tak payah la pilih kasih. Tak baik tau.

Wednesday, December 14, 2011

Ciri-ciri orang Rabun .


Assalamualaikum ,

Tolong la kesian kat kami yang rabun ni , aku rasa ramai orang rabun yang saja atau terlupa nak pakai spec kena label sombong. Ciri-ciri orang rabun akan dapat dikenal pasti kalau masa tengah tengok movie/drama dia akan kecik kan mata dia dengan gigih semata-mata untuk bagi jelaskan sari kata kat tv tu. Tak pun ce korang try lambai tangan dekat kawan2 yang rabun dengan jarak 3 kaki tengok camne reaksi diorang .



Serious, ni kalau aku malas nak pakai spec . Tengah makan kat dewan tetibaa ada cerita syok.*zaman dok hostel* Time tu pulak la tak bawak spec, nak pergi ambik kat tingkat 3 malas. So, dengan gigih aku kecik kan mata sebab nak baca subtitle. Nak-nak pulak drama korea, memang aku faham pulak bahasa diorang.


Yang ni memang selalu jadi kat aku disebabkan aku ni tak suka pakai spec padahal power rabun tinggi ditambah pulak dengan sound trouble. Confuse , nak lambai balik kang malu pulak salah orang.
Disebabkan dah berapa kali aku salah lambai kat orang, aku nekad tak nak malu dah. Tu yang kadang-kadang orang cakap muka aku kerek,rasa macam dah senyum balik kat diorang.

Lagi satu kalau lupa bawak spec kat kelas, ouhh demmm. Memang aku buat-buat nampak je benda yang cikgu tulis. Nak cakap kat cikgu lupa bawak spec nanti kena marah. Kawan aku selalu jadi mangsa, aku copy je la benda yang cikgu tulis kat depan. Sadis kan. Aku jenis yang tak suka pakai spec, tak selesa. So, aku pakai time dalam kelas je. Padahal start pakai dari darjah 6, in case korang nak tahu dah bermacam bentuk & color aku dah pernah pakai.

Ehm, orang rabun yang selalu ditafsir sombong. Mencik ah camni.

                            


Wednesday, December 07, 2011

Bukan gangster cuma nakal

Assalamualaikum ,

Nak diikutkan aku dari kecik memang kasar sikit. Membesar di flat tentera udara bersama-sama jiran yang rata-rata mempunyai anak lelaki. Petang-petang main bola dengan diorang, softball antara feveret kitaorang yang mana hanya gunakan selipar dan kayu yang kutip  entah dimana. Kebanyakan dari diorang muda dari aku, kira kak long kawasan la kot. Hewhew, balik kampung pun sama gak. Sepupu aku kebanyakan nya lelaki so memang tak de la istilah nak main masak-masak ke apa.

Mak aku pulak selalu beli gaun , pernah sekali tu aku pakai gaun pergi kelas habis diorang gelak. Cam ni lah, sobsob budak perempuan lain pakai takpe. Until la aku darjah 4 aku selalu gaduh dengan satu geng lelaki ni kat kelas. Peperangan ini berlanjutan sampai aku darjah 6. Tak silap aku, ada la 4 orang budak lelaki pernah nangis pasal aku.



Kes 1 : 
Dia ejek aku ,biasalah budak-budak perang mulut je tau. Aku geram aku tolak la dia kat dinding. Prappp, sekali terkoyak baju dia kena paku. Duhh, habis aku, Mak dia dah la cikgu, kitaorang pulak pengawas. Mak dia datang ambik dia sebab ada budak mana tah report then habis dua2 kena marah. Aku sampai tak pergi rehat sebab takut kena marah dgn mak dia. Tau pulak takut kan. Dia pindah masa darjah 5, lost contact then 2010 jumpa balik kat facebook. Yaww Aiman, sorry la baju kau terkoyak dulu.

Kes 2 : 
Masa rehat dekat fardu ain, tengah syok-syok aku dok bersembang ada sorang budak ni pakat dok kacau kawan aku, Nadiah. Dia lagi la ganas dari aku. Sekali cubit semiggu tak hilang, habis budak laki tu kena kejar dengan dia. Aku nak tolong kawan aku tu tangkap budak tu so tutup la pintu halang dia masuk , Panggg! Pintu tu terkena pulak kepala dia terus tersembam kat meja dah tu bukan nak bangun buat2 macam pengsan pulak. Aku mula cuak dah sebab budak laki agak gangter la dulu. Tuptup , dia mengamuk habis sepak kerusi meja, aku buat je la muka toye. Haha, sorry Azim.

Kes 3 : 
Disebabkan aku banyak cakap, aku kena pindah duduk depan meja cikgu. Belakang aku pulak ada lelaki, entah kenapa lelaki suka anti aku *perasan*. So, aku memang selalu perang mulut dengan diorang , One fine day*eceh* aku ejek apa tah kat mamat ni sampai dia menangis. Sekali bila cikgu masuk kelas dia tak berhenti nangis, aku dah start cuak dah. Mujur takde pape, esok nya aku pergi kelas macam biasa check kamus masa kelas BI then sekali tu ada 'lukisan yang kalah Leonardo da Vinci' siap ada nota kaki tu
p.s : tengok muka surat 58 padan muka. Pergh, memang cari pasal. Haha, sorry firdaus.


Pemadam pun nak berkira, kadang-kadang orang lain yang buat aku pulak kena tuduh. Cam ni la kawan


So , nama aku makin meniti di mulut bilik guru bila naik darjah 6, sejak tertubuh nya geng Boyot. Sebab apa nama tu? Ingat tak movie Afdlin Shauki yang tajuk Buli tu? Disebabkan nama aku Aflina then hobi aku suka menyakat orang wujudlah nama tu. Dan aku bukan la pengasas kumpulan ni, kwn aku yang mula2 create, semua sekali ada 8 orang termasuk aku. Haha siap ada presiden,bendahari, ajk2 . Buku log aktiviti mangsa buli. Pernah sekali tu geng kitorang main bola dalam kelas tiba-tiba guru besar masuk boleh dia bandingkan kitaorang dengan beruk. Mencik la macam ni. Haha, serious ni semua aku tak pernah lupa. Hope one day nanti kite boleh reunion balik. Nak jadi budak sekolah rendah balik memang la mustahil.




Nakal tak bermaksud jahat 

Pengalaman di PLKN part 2



Assalamualaikum ,

So , sambung pasal kelas kan. Ahaa,to make it short ada 3 kelas tak silap aku sepanjang korang menetap di plkn ni . Kelas pembinaan karakter , kenegaraan & integrasi. Serious cakap pembinaan karakter lebih kurang macam budak sekolah rendah punya aktiviti. Tak tipu tapi best la if korang pandai nak memeriahkan kelas tu. Kenegaraan a lil bit boring meanwhile integrasi dia jemput cikgu dari luar untuk ajar korang for a week pasal budaya kaum2 lain. Menarik sebab aku boleh tau sedikit perkataan dari suku kaum Sabah dan Sarawak, pasal budaya kaum lain jugak macam Indian, Chinese .





Ni gambar yang sapa tag kat aku tah. Aku share kat blog ni tau. Sila lihat abang-abang botak yang bergaya





Tapi aku tak banyak tak join aktiviti kat sana sebab aku sebahagian dari kumpulan koir. Kira macam anak emas plkn la. Pasal kawad pulak lebih kurang sebulan je aku join sebab masa tengah riadah ada orang terpijak kaki aku then terkena pulak kasut boot .Pergh, sakit siot. Sampai kuku aku 'mati' alah yang kene cabut kuku tu. Doktor kat situ memang dah kenal dengan muka aku, hahaha. So, ada alasan la aku tak kawad padahal sakit seminggu je . Nampak kuku tu biru+hitam macam teruk sangat padahal biasa je, hewhew. Tapi aku minat kawad ni, sedih woo. Disebabkan aku pakai selipar tak boleh pakai kasut aku kena keluar dari berjuang demi kompeni. Sobsob



3 orang ni kesayangan aku kat dorm. Weyy, almost 2 years tak jumpa. Serious rindu korang, ouh chinese tu pulak classmate untuk kelas character building. Ramai lagi tau ahli dorm tapi gambar hilang :(


Ouh lupa, kita ada orientasi jugak ye adik-adik, kompeni aku dapat 1st place, kira bangga la sebab cheers tu aku reka dengan kawan aku. Nama warisan pun kitaorang yang bagi sebab time tu incharge untuk cari nama lain kompeni. Nak tengok bendera kitaorang? Kreative tau budak2 yang lukis ni.



Jurulatih nak bendera yang melambangkan 3 kaum utama . So, gabungkan naga+pelita+keris. Haha,1st intake ramai budak pandai2 woo.


Cakap pasal rules, kem aku sangat ketat compare dengan kem2 yang kawan aku dah pergi. Kem princess haliza lagi bias. Tak ketat pun rules mereka. Kat sini semua semua wajib pakai tudung tak kisah la kat luar korang free hair ke apa. Baju tak boleh pakai nampak shape. Pernah dulu aku hampir kena dende, padahal serious baju tu xde la ikut shape. Tapi terselamat dari kena denda pakai telekung sambil lari keliling bilik tv sebab ada latihan koir. Hahaha , aku tau ramai tak puas hati. Then, each time parents datang kalau ada bagi korang barang/makanan kena pergi check dulu. Tu kat kem aku la.


Sorry la gambar kena censored sikit, haha baju PT dia agak seksi sebab jenis melekat,tudung pulak kena masuk kat dalam. Ouh nampak pantai kat belakang? Hewhew

Paling tak boleh blah bila aku sebagai ketua dorm kena denda dengan kawan2 aku sebab tak tidur lagi pukul 12. Kena pumping weh 10 kali tak silap dengan semut api  nya lagi. Tapi lepas kena denda sibukdok gelak2. Ayat cikgu yang  denda aku tu fuhh memang best' Hah awak, ketua dorm pun perangai macam ni, kita harapkan dia, dia pulak yang buat hal' Nak diikutkan memang aku selalu kena sound pun.
Apa lagi nak cerita eh? Serious kalau nak diceritakan pengalaman sepanjang 3 bulan tu memang sampai part berapa tah . 

Tuesday, December 06, 2011

Pengalaman di PLKN

Assalamualaikum.

Spm dah habis, suka la korang. Hope result nanti gempak la hendaknya. Ada siapa-siapa dapat PLKN?
Cuak? Belum try belum tau. Don't judge a book by its cover. Maybe sesetengah yang fikir tak best sebab ni kot. Err, ni fakta bukan auta berdasarkan pemerhatian tak lama dulu.


For me, PLKN is one of my greatest experience.Seriously! Well , want to know my story? Here we go.


Serious , at the same time excited+cuak berlegar kat otak aku.Well,excited sebab dapat pergi sana tapi cuak la tempat baru dan kawan pun mesti baru. Tup tap tup tap, hari pendaftaran pun tiba. Aku dengan penuh semangat sampai tak tidur pergi la kat stadium. Pendaftaran kat stadium ,gila penuh orang. Yang penting bagasi aku paling besar. Yelah , dalam surat tu dia cakap limit boleh bawak 2 bag je. Aku dengan poyo nye pergilah beratur dkt line kem yang aku dapat. Aku dapat Kem Semarak Pekan. Cehh, dalam Pahang jugak. Ingat ke kena la tempat jauh sikit.Okay done dengan pendaftaran parents masing2 hantar la anak diorang naik bas. Aku tengok ramai gila menangis, maybe 1st time berpisah dengan mak ayah. 3 bulan weh tak boleh balik.

Sampai je kat kem, 1st impression. Fuhh , best siot dekat dengan pantai dan belakang kem pulak ada sungai Pahang. Boleh la ni lepak-lepak kat pantai, tan kan kulit ke. Before dapat dorm tu, punya lah banyak proses dia. Tengah-tengah check bag tiba2 jurulatih jumpe set jangka lukis dalam bag, ni mesti kes aku lupa nak keluarkan lepas habis SPM. Awak nak belajar geografi ke kat sini ? tanya seorang jurulatih perempuan tu dengan senyuman sinis. Padahal aku guna sebab exam addmath/math apahal pulak tibe2 geografi yang masuk. Ceh, awal2 dah kena perli. Jangka lukis aku tu diorang ambik sebab barang tajam semua tak leh bawak. Lepas habis ukur tinggi, berat , size kaki kitorang pergi la stor nak ambik baju, seluar semua la. Dah habis tu, pergi la cari dorm. Dorm tak nak pulak jauh kan, penat tak yah cakap la dengan panas terik kat tepi pantai.





Belakang tu flying fox sebelah tu pagar putih keliling area dorm, gambar aku banyak hilang -.-










Takut kulit 'burn'



Tak suka ikut peraturan/  malas bangun pagi * Aku pun *





\
Takut bf/gf cari orang lain masa dia ada kat kem.








Sampai je dorm ada orang tegur,orang temerloh aok oi. Koi suka sangat dengar loghat diorang. Dorang sampai sehari lagi awal. Budak Kuantan ,JB & Terengganu sampai hari ni.
Kuantan & temerloh paling sikit. Terengganu paling ramai lebih kurang 3,4 bas.
So,1st day tu kitorang tak buat apa pun sebab budak dari KL tak sampai lagi. Diorang sampai esok, lepas tu baru mula pembahagian kompeni, class semua.



PEMBAHAGIAN KOMPENI 

So , esok nya lepas dengar taklimat kitorang kena beratur untuk pembahagian kompeni. Macam biasa kira satu sampai empat. Nombor sama satu kompeni, ah sudah aku dah la pakat duduk sebelah-sebelah dengan dorm mates . Dengan sepantas kilat kitorang tukar posisi tapi fiuhh tak memasal kena tengking. Bila masa tah jurulatih tu ada belakang kitaorang.

Pergh, suara dia kalah cikgu displin kat sekolah aku yang penting boleh pulak kitaorang gelak masa kena marah tu. Hewhew, tapi lepas jurulatih tu blah kitaorang grab the chance tukar balik position, tapi sempat beberapa kerat je yang lepas sebab cikgu tu datang balik*Kat sana kenapanggil diorang cikgu* So, tercampak la kami dekat kompeni Charlie. Others ramai masuk Delta. Yang tak sampai beberapa kerat ada la masuk Alpha&Bravo but sure thing Charlie lagi ramai.

Boleh tak pasal class &aktiviti nak tulis hari lain? Sebab penat nak menaip. Thanks for reading! For those yang nak tau pasal aktiviti apa yang ada kat plkn. Tunggu next entri. Bye !