Pages

Translate

Monday, February 09, 2015

Pengalaman Interview Pembantu Tadbir

Assalamualaikum,

Happy February!

Actually dah berapa bulan after interview baru nak update, I is being me suka nak update lambat.
Since, I'm working in private sector, my parents ask me to try appy for gov sector, So I thought why not, no harm at all. So last October, I did applied for pembantu tadbir UMP and I received letter for ujian komputer dan bertulis. So, I went to UMP and guess what they were 200 + candidates. Woah, itu baru fasa pertama okay. Macam-macam jenis candidates, ada yang dari degree, diploma, stpm and so on.


UJIAN KOMPUTER DAN BERTULIS.

> We were given a set of memo, buku lejar and etc.
> First, kena taip a page full with paragraph within 10 minutes or 5 minutes I don't remember.
> Need to create a power point slide based on a paper they gave us. Sorta need to promote UMP.
> Need to fill on info based on memo, buku lejar, buku tunai in Microsoft excel
> Need to write official letter for HQ.

All of these need to be done in 1 hour.

Ini baru fasa pertama, kalau lulus baru dapat pergi interview wahh nampak tak betapa payahnya nak dapat kerja sekarang? Iols diploma holder, tapi yang degree holder pun ramai yang attend.

After two weeks, dapat surat cakap lulus ujian pertama dan dapat pergi temuduga.
Ada dalam 50+ candidates jugak la, tengok iorang siap bawak notes hafal pasal UMP profile. Oy yeah UMP stands for Universiti Malaysia Pahang. Sebab aku pernah pratikal as translator kat office chancellor tahun 2013 so rasa familiar jugak dengan persekitaran kat situ.

After a while, nama aku kena panggil sekali dengan 3 orang lagi calon, so aku tanya dekat interviewer, ni temuduga secara kumpulan ke individu, dia jawab oh individu. Sekali masuk 4 orang , I was like what  -.-

Group aku ada seorang budak account, degree holder, IT student, diploma holder with one year working experience dan seorang budak SPM with working experience.

Okay let's start the season.

Firstly, diorang suruh kenalkan diri macam biasala kan.
Second, kenapa pilih UMP

Dia tengok profile kitorang dan dia cakap oh group korang ni semua pandai, cgpa semua 3+ so saya kena tanya soalan mencabar. *Dah tu SPM holder tu macam mana? Tak adil weh, kesian dia.








Soalan masa interview.



1. Apa itu GST, apa kesan kepada negara. Adakah anda setuju dengan pelaksaan GST.
Degree holder tu jawab dengan fakta then interviewer tu jawab saya taknak jawapan yang awak hafal saya nak dengar pendapat awak sendiri lol.

2. Apa itu liberalism, Apa kesan kepada negara dan contoh liberalism di Malaysia sekaramg?
Kemain soalan macam assignment. Semua boleh jawab kecuali calon lepasan SPM. Kesian dia.

3. Apa itu Syiah, anda rasa Syiah itu betul atau salah. Kalau salah kenapa pengawal ajaran Syiah itu rasa amalan diorang betul. Kasi contoh kes Syiah di Malaysia, apa kesan pada Malaysia. *Mampu kau nak jawab secara tenang dan spontan?* hahaha mujur boleh jawab.

4. Apa itu cyber bully. Kesan kepada negara dan individu, contoh kes cyber bully dan cara mengatasi masalah itu.

5. Apa yang anda nampak diri anda dalam masa 10 tahun akan datang.

> Yang ini diploma holder tu jawab a young entrepenuer, dia nak usahakan kolam ikan kat kampung dia, Lebih kurang gini la dialogue diorang


Penemuduga : Kenapa tak start bisnes dari sekarang? Kan banyak tempat awak boleh buat pinjaman wang. TEKUN contohnya.

Calon: Saya tak suka berhutang. Saya nak mulakan dengan usaha saya.

Penemuduga: Okay, tapi misal kata awak dapat kerja ini, awak tiada masa nak usahakan kolam ikan awak tu.

Calon: Sehari ada 24 jam, saya yakin akan ada masa untuk uruskan.

Penemuduga: Dengan office hour macam ni dan gaji seperti ini saya tak rasa awak dapat teruskan impian awak itu. Misal kata saya suruh awak kerja lebih masa sampai 10 malam, tak kan awak nak uruskan kolam ikan pada pukul 11 malam?

Calon: Saya yakin dengan diri saya dapat uruskan semua ini, insyaAllah saya dapat simpan modal

Penemuduga: Saya tak faham kenapa awak taknak buat loan dan teruskan impian awak di usia muda.

Calon: *masa ni intense sikit dia dah start speaking* hahaha. I already have debt with PTPTN during my diploma I don't want to add loan anymore. This is how I am, that's why I don't continue my degree I don't want to do debt and I want to help my family with my earning.

Penemuduga: Okay, tapi dengan basic salary yang ditawarkan saya tak yakin tentang perusahaan kolam ikan itu.


******************************************************************





Haaa camnilah lah lebih kurang keadaan tu meja kerusi sama dengan 4 orang panel.


Wahh gigih aku tulis dialoque. Tapi serious aku rasa nak kasi standing ovation je masa itu, kebetulan that girl memang debater masa kat UTEM ahaha.


Yang degree holder tu pulak, penemuduga tanya kenapa dia pilih kerja ni sedangkan dia boleh dapat kerja lagi bagus since dia budak account yang cgpa atas 3+. That girl jawab, tiada rezeki saya dah try cari kerja tapi tak dapat. Lepas tu dia jawab la position ni tak sesuai dengan kelayakan dia. Hehh -.-


Yang SPM tu lah kesian. Hmm most of the time dia tak dapat jawab soalan.
After that, tamat lah interview kitorang.

But then again none of us in that group pass for interview.
Tapi kawan yang baru kenal masa interview tu dapat jadi simpanan.
Dia spm holder tapi group lain bukan dengan aku dan dia kata soalan dia dapat tak macam kitorang pun in fact lebih mudah. OKAYYY.

Tapi takpelah takde rezeki. Dapat la pengalaman interview dalam gov sector.
Okay penat dah menaip. Itu je nak kongsi. Until then adios!


p/s Tips : Search info sikit pasal company yang korang dapat tu dan jangan gelabah. Senyum, dan jawab soalan dengan tenang dan yakin.