Pages

Translate

Tuesday, January 29, 2013

Latihan Industri (LI)



Assalamualaikum.


Nak pergi LI untuk 1st day sama nervesnya macam nak masuk sekolah/kolej masa hari pertama cuma bezanya office ni cuma kita je orang baru kat situ dan diorang ni buka sebaya dengan kita kebanyakkan dah anak pun so kena pandai adapt dengan new environment gitu. Aku share la apa yang aku buat masa 1st day LI ye.


1. Iron baju awal-awal sebelum nak pergi workplace. Tidur awal dan bangun awal kiranya semua awal la.
2. 1st impression tu penting ye kawan-kawan. Pakai biar kemas, calit la sikit bedak kat muka tu and perfume untuk menghindarkan bau badan tapi jangan over use sampai semua orang boleh bau pulak (ladies). Yang lelaki dibenarkan pakai sampai satu office boleh bau wahaha.
3. Pakai baju favourite korang, ada self confidence sikit kan bak kata lecturer aku lah.
4. Greet semua staff dengan senyuman.
5.1st day takde kerja? Tanya la staff kat situ ' Ada apa-apa yang saya boleh bantu' Nampak sopan sikit walaupun korang bukan jenis gitu. Kena pandai cover hehe.
6. Banyakkan communicate dengan supervisor biar dia comfortable dengan kita tapi jangan over friendly pulak, tak pasal-pasal dia rasa annoying unless la supervisor korang tu memang perrangai gila-gila.
7. Kalau dah dapat task terus buat. Tak faham tanya, sumbit on date. 1st day pun ada jugak yang dah dapat task.



Okay tu je rasanya yang penting, hope dapat tolong korang. All the best ye!

Dari meja office.10.41 am (Ye aku ada lagi 3 weeks untuk habiskan LI ni)

3 comments:

littledolphin said...

nak tips mcm mana nak interact dgn rakan sekerja yg bukan sebaya kita boleh? :D

ayat atau perkataan yg PATUT kita elakkan bila berbicara dengan mereka ke? hee . kalau ada la.

no 5 ,no 6 no 7 tu ilmu baru xD terima kasih kawan!

internship sy bulan september.cuak la.haha

Aflina Affandi said...

I dah habis practikal. Sorry late reply. Avoid rasa over confident, personal things and so on. Hihi

Anonymous said...

Nak tanya.. sebelum lapor diri tu. Kena call office dulu ke?