Pages

Translate

Wednesday, December 05, 2012

Tips untuk Presentation


Hello guys, so you have presentation to present tomorrow or maybe next week?  I’m not saying that I’m the best presenter but I have done many presentation before because my course in college which is English Communication require me to do a lot of presentations, some of them are fun well it depends on the title, audience and the most important thing is yourself. If you can make audience focus on the topic that you will present it is good.  Can I continue it in Malay? I’m sure all of you are more comfortable in our own language. 

Ni masa LI, aku jadi faci untuk budak UMP, English Camp.
Motif letak gambar ni? Sebab entry ni aku taip masa buat LI.


All you need is to keep calm and be confident but  remember not too over confident. Kebiasaanya, student yang ada keyakinan yang tinggi ni selalu bergiat aktif dalam kokurikulum contoh seperti debaters. Rasanya tak pernah lagi  tengok ada pelajar pengsan sebab nak buat presentation. Tapi kalau badan terketar-ketar macam kena Parkinson tu ada hehe. 

Mula-mula nak start presentation tu memang la nervous, tangan jadi sejuk, mulut pulak rasa kering je kan kan? Korang tak perlu risau sangat tentang isi, just ingat point yang penting dan try untuk elaborate kan supaya nampak  lebih menarik, sedikit humour amat diperlukan dalam presentation janganlah terlampau serious, orang pun nanti lost focus kat korang.

Jangan baca nota, I mean jangan terlampau skema ikut nota kt tangan, just relax and simplify kan korang punya point tu, just bawak note yg kecil untuk dibawa kat depan masa presentation nanti. ambil point je ye.

Tapi,  even berapa kerap pun korang dah buat presentation, you guys will be a lil bit nervous when it comes to your turn ;) It's normal so chill!