Pages

Translate

Thursday, January 26, 2012

Trip to Kelantan .

Assalamualaikum,


Plan  nak pergi mendaki gunung Stong tu cancel atas sebab tertentu so we decided nak round satu Kelantan. Lebih kurang pukul 6 petang lebih la kitorang naik bas nak ke sana.Fuhh, first time naik bas lama gila.6 petang-5 pagi lama tu padahal dari kuantan je pun,sakit belakang tak payah cakap la. Actually agak kemalasan untuk meng-update entry so layan jela gambar-gambar kat bawah.




Haaa, ni lah rumah Farah,aku punya roommate. Kami stay 4 hari kat sini, terima kasih pakcik makcik sebab layan je kepala kitorang ni. Sobs sobs terharu. 



View kat Kelantan,cantik kan. Hihi, first time tengok sawah. Sadis kan?



Ni gerai makan mak Farah, depan rumah dia. Roti jala dengan kuah kari makcik memang sedap !





Meet our tuan rumah Farah and tour guide Bahirah ! 


Meet my poyo college mate. Muka cover lah tu semua ni. Wahaha



Farah bawak kami pergi satu kedai makan ni. Nampak simple tapi sedap. Yummy! 




Malam tu after puas round kat Kb kitorang pun balik rumah. Tup tup tetibaa ada budak -budak datang nak mintak ajar. Cikgu bagi homework, bagus diorang ni tak faham datang rumah jiran tanya. Seriously, kat area rumah aku tak pernah lagi ada macam ni. Yela, diorang pergi tusyen. Yang tak boleh blah kitaorang semua tak boleh jawab satu soalan darjah 5 ni. Buat malu je umur dah 20 . Hahahaha! Aku syak kitorang semua memang ada masalah dengan number tu pasal semua ambik course English.



Haaaa , soalan ni la. Ikut logik jawapan dia memang B tapi taktau jalan kira dia macam mana. Siapa terer math? Sila jawab. Hewhew




Ouh lupa pulak ni Mek Ti. Kucing paling tua pernah aku jumpa. 10 years old, baik sangat dia ni tak macam kucing aku . Dah tua mungkin tak larat dah. Sila perhatikan muka dia, muka bangga kot.






Next day pergi pantai Sri Tujuh. Barbecue kat sana and yeah of course snapshot syok sendiri. Heeee, sila rujuk gambar-gambar dibawah.



Lompatan yang pelik di sini


Semua cover ayu. Hahaha!


Any caption here? Teheeee




Then, esok petang kitorang pergi sawah nak tangkap gambar sunset, 
Alhamdullilah menjadi jugak plan. Suka ^^ Layan la gambar di bawah, serious cantik view dia.








Ahaaa candid , tetibaa ada lembu lalu pulak.


You jump I captured .



View kat Pantai Sri tujuh, maaf gambar tak ikut susunan. 


Hari selasa pukul 3 tu kitorang naik bas sampai kolej pukul 2 PAGI. 12 jam dalam bas oii. Kebas satu badan. Sempat la layan 3 movie dalam bas tu. Conclusion nya, kiteorang enjoy kat kelantan nak cerita kat sini memang banyak. Ehemm, sempat cuci mata tengok lelaki handsome kat kelantan. Eh eh, hari tu masa round kat Kb mall jumpa sorang lecturer ni yang pelik dia lari dari kitorang penat je aku senyum, musykil kejap bukan tradisi biasanye student lari dari lecturer? Mugkin dunia sudah maju.Wuhuuuu. 


Ade ore kelate kat sini? Acu goyak. Boleh kenal-kenal. Hihihi, okay terima kasih sudi baca.
Have a nice day peeps !

Tuesday, January 17, 2012

Kenapa makan guna tangan?

Assalamualaikum,

So I did take a quite long pause before I wrote this entry. Almost 2 week I guess, hehehe busy sem baru ni.Dah 20 tahun dahhh! No more 'teen' kat belakang. Umur berapa? 20 dah kak, puluh tu. Bukan la nak cakap yang ada nombor puluh nampak tua sangat but then tak sangka dah jadi anak dara rupa nya. Boleh kawin dah haaa. 

Errrr, let's back to main topic. Kenapa melayu suka makan pakai tangan? Ehhh, kolot gila makan pakai tangan, disgusting euwww tak main la makan pakai tangan ni, so kampung tahu. I bet this situation memang ada kat dunia luar sana is it? Kalau ada orang tanya kenapa melayu ni suka makan pakai tangan korang bagi je jawapan ni. Jawapan ni aku dapat masa lecturer bagi soalan ni 'Why I eat using my hands' . Macam-macam jawapan yang ada. Quite interesting.

Pernah dengar cerita ni? Lebih kurang masa abad ke 19 kot.  Ada seorang pemuda ni asal dari Kedah tapi duduk kat Selangor telah dijemput oleh British Resident untuk menghadiri satu jamuan makan malam. Nak dipendekkan cerita orang lain semua makan guna sudu garfu but then dia guna tangan, so ada seorang wanita Inggeris ni rasa curious dengan kelakuan Tengku Kudin ni. Ouh ye tu nama pemuda tadi.





Wanita Inggeris : Kenapa kamu makan guna tangan? Bukankah guna sudu dan garfu tu lebih sopan dan bersih.

Tengku Kudin : Saya makan dengan tangan sekurang-kurang nya ada tiga sebab.
Pertama : Saya tahu tangan saya lebih bersih dari sudu garfu sebab saya sendiri yang basuh nya bukan orang lain seperti mana sudu garfu di tempat makan.

Kedua: Saya yakin tangan saya lebih bersih kerana tangan saya hanya seorang saja yang mnggunakannya. Tiada orang yang pinjam tangan saya sedangkan sudu garfu itu ramai yang menggunakannya

Ketiga: Saya percaya tangan saya lebih bersih kerana ia tidak pernah jatuh dalam longkang.


Bila difikirkan balik ada rasional nya cerita ni, aku rasa aku yakin tangan aku lagi bersih dari sudu garfu yang digunakan mungkin oleh ratusan orang yang mana was was tentang kebersihan sudu tu, betul ke cara dia basuh and etc.Bukan ni je kebaikan guna tangan ada lagi.

Kalau orang cakap nampak tak sopan kalau makan pakai tangan cuba tengok kat US misalnya diorang makan pizza, fried chicken semua guna tangan jugak kan. Setuju? So, takdelah rude pun kalau makan pakai tangan unless la korang makan mee sup ke. Tak kan nak hirup kuah pakai tangan pulak.



Berdasarkan kajian saintifik pulak, kebaikan makan guna tangan ialah kerana kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim,tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion. Em ni aku petik ja dari web kalau salah betulkan la.

Kalau sebut pasal culture pulak , every race have their own culture let say Chinese diorang makan guna chopstik is it? Then Malays makan pakai tangan, ini kerana logiknya tangan kita dapat rasa benda tajam. Kalau kita makan ikan guna sudu misalnya tak nampak ada tulang tajam yang halus tak pasal-pasal tercekik tulang. Hewhew. Then, kalau makan pakai tangan kita dapat rasa ke-nature-an rasa makanan tu tapi kalau pakai sudu rasa tu dah bercampur dengan elemen metal so that rasa tu kurang sikit.

Chicken and Broccoli Stir Fry

Ada orang cakap makan dengan tangan pulak cepat kenyang. Macam-macam lagi lah jawapan yang kitorang dapat dalam kelas tadi. The most importance thing kita ikut sunnah Nabi, rupanya ada sebab kenapa Rasulullah pakai tangan. Lepas ni kalau orang tanya kenapa makan guna tangan boleh la jawab yek. 

Soal kekotoran tu tak timbul sebab sebelum dan selepas kita akan basuh tangan bukan nye kita tak basuh kan. Tapi apa-apa pun it all depends on individual makan pakai sudu pun boleh ikut keselesaaan korang la. Haaa, jangan lupa makan guna tangan kanan dan baca doa makan before bersantap yeah!

Until then, have a nice day people .