Pages

Translate

Wednesday, December 05, 2012

Tips untuk Presentation


Hello guys, so you have presentation to present tomorrow or maybe next week?  I’m not saying that I’m the best presenter but I have done many presentation before because my course in college which is English Communication require me to do a lot of presentations, some of them are fun well it depends on the title, audience and the most important thing is yourself. If you can make audience focus on the topic that you will present it is good.  Can I continue it in Malay? I’m sure all of you are more comfortable in our own language. 

Ni masa LI, aku jadi faci untuk budak UMP, English Camp.
Motif letak gambar ni? Sebab entry ni aku taip masa buat LI.


All you need is to keep calm and be confident but  remember not too over confident. Kebiasaanya, student yang ada keyakinan yang tinggi ni selalu bergiat aktif dalam kokurikulum contoh seperti debaters. Rasanya tak pernah lagi  tengok ada pelajar pengsan sebab nak buat presentation. Tapi kalau badan terketar-ketar macam kena Parkinson tu ada hehe. 

Mula-mula nak start presentation tu memang la nervous, tangan jadi sejuk, mulut pulak rasa kering je kan kan? Korang tak perlu risau sangat tentang isi, just ingat point yang penting dan try untuk elaborate kan supaya nampak  lebih menarik, sedikit humour amat diperlukan dalam presentation janganlah terlampau serious, orang pun nanti lost focus kat korang.

Jangan baca nota, I mean jangan terlampau skema ikut nota kt tangan, just relax and simplify kan korang punya point tu, just bawak note yg kecil untuk dibawa kat depan masa presentation nanti. ambil point je ye.

Tapi,  even berapa kerap pun korang dah buat presentation, you guys will be a lil bit nervous when it comes to your turn ;) It's normal so chill!

Wednesday, August 15, 2012

Empty.

Assalamualaikum.

Helo there, yeah aku tahu blog ni dah bersawang. Nothing interesting to be updated.
Lagu raya dah dimainkan since hari puasa yang pertama. Semangat gila nak raya ke apa?
Pasanglah lagu raya masa akhir bulan Ramadhan baru ada feel.
Raya tahun ni mungkin tak sama macam yang lepas.
Arwah Tok ki & Nenek dah takde. It's feels empty inside out.

Btw, remember this siamese kitten? Kalau tak ingat sila cari di arkib blog ni. Dia dah jadi mak, ingat ke keluar la kucing siam jugak. Tup tup dapat anak hitam siapa tah bapak dia. Nasib baik comel.




Selamat Hari Raya in advance guys ! Bila entah nak update lagi blog ni. Zzzzzzz, adios.

Sunday, April 08, 2012

Friendship .Love [ Our 1st short Film ]


Assalamualaikum.

Lama jugak tak update blog, dekat 2 minggu. Nak buat macam mana sem ni busy, serious tak tipu. Wuwu T.T

Friendship. Love?


sebenarnya, tujuan aku me-rajinkan diri update entry ni sebab nak share short film.
Fiuhh, first time buat tu pakai redah je weh. Shoot kurang dari 24 jam then edit pun kurang dari 24 jam. So,lepas bahagi tolak semua kira 2 days jugak la buat benda alah ni. Btw sorry lah video after edit terlebih saturation then pecah-pecah semua. Sobsob. Jalan cerita dia syhhh kena tengok sendiri lah.




                                           
                                   






                                         




Tuesday, March 13, 2012

Upside down

Assalamualaikum.














[Found on tumblr]


Hahhh , macam mana? Serious tak terpikir kan. Saja nak share dengan korang. Until then, take a good care of yourself and have a nice day .

Thursday, March 08, 2012

Alhamdullilah .

Assalamualaikum.

Semoga kalian berada dalam keadaan baik-baik sahaja.
Alhamdullilah ialah perkataan yang selalu terbit dari mulut kita, orang Islam.
Tapi relevant kah pengunaan kata itu di kala kita melakukan perkara yang dilarang Allah?

Ungkapan Alhamdullilah tu untuk menunjukkan rasa syukur kepada Allah.
Selalu jugak aku fikir, sesuai ke ungkapan tu misalnya soerang artis yang berpakaian seksi melafazkan
ungkapan alhamdullilah sebab dapat award. Is that relevant? You tell me. Berlakon sentuh dengan bukan muhrim and so on.



Sepanjang 5 tahun tu, pegang memegang, sondol menyondol telah menjadi aktiviti harian mereka.


Alhamdullilah, hari ni aku dapat jumpa idol aku, siap boleh salam lagi woit*padahal bukan muhrim*

Alhamdulillah. hari ni dapat banyak job tapi kerja yang dilarang di sisi agama.

Alhamdulillah, boleh jawab exam tadi *padahal meniru*



So, macam mane? Sesuai kah? Atau ungkapan tu sekadar ikut-ikutan sahaja? 
Banyak lah lagi contoh. Musykil jugak bila dengar kan, rasa macam pelik je. Ahaks.
Selamat bercuti dan menyiapkan assignment/homework. Bye !



Friday, February 24, 2012

Photography from my aspect.

Assalamualaikum.



Hello people and hope you guys doing well.
So, siapa sini minat photography?Put your hands up!
'Saya minat tapi takde dslr la', selalu aku jumpa orang macam ni. Ehm, actually takde dslr pun boleh je nak shoot gambar cantik. As long as you got passion in that field. Seriously, just follow your heart. Nama pun minat kan, unless la korang nak serious dalam bidang ni.

Dulu aku guna phone nokia express music 3.2, mula-mula sekadar suka-suka je then dapat banyak positive feedback pulak. So, rasa macam dihargai*tiba-tiba* and start to learn more about skill at least have basic la. Belajar dari blog or web pun boleh kalau takde masa nak pergi class photography. Me, myself tak pernah join outing & kelas pun sebab takde masa dan transpot. 

But, don't to obsess with the rules yaw,  tu tak boleh ini tak boleh sometime gambar yang break the rules tu lah yang awesome. Don misunderstand my statement here, bukan la bermakna korang ignore terus rules tu. Rules direka untuk menambah baik kan something aite.

'Eeeeeee, poyo gila gantung dslr atas bahu' , 'Alah, ada dslr tapi gambar tak cantik' Eh biar diorang la nak pakai apa pun, diorang ada duit diorang beli. Lagi pun  quality dslr bagus so boleh la tangkap gambar masa hari raya ke, during family event ke. Ni tak, asal tengok orang gantung dslr je cop dia photographer. Remember this , own a dslr doesn't mean diorang tu photographer.  Dah tu Ipad, Iphone tu boleh pulak jadi trend tak kecoh pun. But I've to admit it agak sakit mata tgk group budak-budak bawah umur yang terlampau show off dengan dslr. Keep being humble sudah.Orait enough with yada yada.
A great picture comes from a great passion + talent + skill. Practice makes perfect.

Ehemm , i have new project this upcoming Sunday, wait for my photos :)


Fiuhh , nak tangkap gambar ni sangat memerlukan kesabaran, disebabkan lack of gadgets* I have d3100+kit lens je :/* Imagine dalam bilik gelap dengan ditemani lampu raya yang lip lap lip lap and danggg dapat la snap this image.



For this time of image, memang korang kena cepat dan tangkas. Yelah, bukan nya kita tahu dia nak menguap time bila. 












For this photo, aku guna manual focus+minimum aperture+ max focal zoom
Color dia aku edit sikit guna photoshop



Thursday, January 26, 2012

Trip to Kelantan .

Assalamualaikum,


Plan  nak pergi mendaki gunung Stong tu cancel atas sebab tertentu so we decided nak round satu Kelantan. Lebih kurang pukul 6 petang lebih la kitorang naik bas nak ke sana.Fuhh, first time naik bas lama gila.6 petang-5 pagi lama tu padahal dari kuantan je pun,sakit belakang tak payah cakap la. Actually agak kemalasan untuk meng-update entry so layan jela gambar-gambar kat bawah.




Haaa, ni lah rumah Farah,aku punya roommate. Kami stay 4 hari kat sini, terima kasih pakcik makcik sebab layan je kepala kitorang ni. Sobs sobs terharu. 



View kat Kelantan,cantik kan. Hihi, first time tengok sawah. Sadis kan?



Ni gerai makan mak Farah, depan rumah dia. Roti jala dengan kuah kari makcik memang sedap !





Meet our tuan rumah Farah and tour guide Bahirah ! 


Meet my poyo college mate. Muka cover lah tu semua ni. Wahaha



Farah bawak kami pergi satu kedai makan ni. Nampak simple tapi sedap. Yummy! 




Malam tu after puas round kat Kb kitorang pun balik rumah. Tup tup tetibaa ada budak -budak datang nak mintak ajar. Cikgu bagi homework, bagus diorang ni tak faham datang rumah jiran tanya. Seriously, kat area rumah aku tak pernah lagi ada macam ni. Yela, diorang pergi tusyen. Yang tak boleh blah kitaorang semua tak boleh jawab satu soalan darjah 5 ni. Buat malu je umur dah 20 . Hahahaha! Aku syak kitorang semua memang ada masalah dengan number tu pasal semua ambik course English.



Haaaa , soalan ni la. Ikut logik jawapan dia memang B tapi taktau jalan kira dia macam mana. Siapa terer math? Sila jawab. Hewhew




Ouh lupa pulak ni Mek Ti. Kucing paling tua pernah aku jumpa. 10 years old, baik sangat dia ni tak macam kucing aku . Dah tua mungkin tak larat dah. Sila perhatikan muka dia, muka bangga kot.






Next day pergi pantai Sri Tujuh. Barbecue kat sana and yeah of course snapshot syok sendiri. Heeee, sila rujuk gambar-gambar dibawah.



Lompatan yang pelik di sini


Semua cover ayu. Hahaha!


Any caption here? Teheeee




Then, esok petang kitorang pergi sawah nak tangkap gambar sunset, 
Alhamdullilah menjadi jugak plan. Suka ^^ Layan la gambar di bawah, serious cantik view dia.








Ahaaa candid , tetibaa ada lembu lalu pulak.


You jump I captured .



View kat Pantai Sri tujuh, maaf gambar tak ikut susunan. 


Hari selasa pukul 3 tu kitorang naik bas sampai kolej pukul 2 PAGI. 12 jam dalam bas oii. Kebas satu badan. Sempat la layan 3 movie dalam bas tu. Conclusion nya, kiteorang enjoy kat kelantan nak cerita kat sini memang banyak. Ehemm, sempat cuci mata tengok lelaki handsome kat kelantan. Eh eh, hari tu masa round kat Kb mall jumpa sorang lecturer ni yang pelik dia lari dari kitorang penat je aku senyum, musykil kejap bukan tradisi biasanye student lari dari lecturer? Mugkin dunia sudah maju.Wuhuuuu. 


Ade ore kelate kat sini? Acu goyak. Boleh kenal-kenal. Hihihi, okay terima kasih sudi baca.
Have a nice day peeps !

Tuesday, January 17, 2012

Kenapa makan guna tangan?

Assalamualaikum,

So I did take a quite long pause before I wrote this entry. Almost 2 week I guess, hehehe busy sem baru ni.Dah 20 tahun dahhh! No more 'teen' kat belakang. Umur berapa? 20 dah kak, puluh tu. Bukan la nak cakap yang ada nombor puluh nampak tua sangat but then tak sangka dah jadi anak dara rupa nya. Boleh kawin dah haaa. 

Errrr, let's back to main topic. Kenapa melayu suka makan pakai tangan? Ehhh, kolot gila makan pakai tangan, disgusting euwww tak main la makan pakai tangan ni, so kampung tahu. I bet this situation memang ada kat dunia luar sana is it? Kalau ada orang tanya kenapa melayu ni suka makan pakai tangan korang bagi je jawapan ni. Jawapan ni aku dapat masa lecturer bagi soalan ni 'Why I eat using my hands' . Macam-macam jawapan yang ada. Quite interesting.

Pernah dengar cerita ni? Lebih kurang masa abad ke 19 kot.  Ada seorang pemuda ni asal dari Kedah tapi duduk kat Selangor telah dijemput oleh British Resident untuk menghadiri satu jamuan makan malam. Nak dipendekkan cerita orang lain semua makan guna sudu garfu but then dia guna tangan, so ada seorang wanita Inggeris ni rasa curious dengan kelakuan Tengku Kudin ni. Ouh ye tu nama pemuda tadi.





Wanita Inggeris : Kenapa kamu makan guna tangan? Bukankah guna sudu dan garfu tu lebih sopan dan bersih.

Tengku Kudin : Saya makan dengan tangan sekurang-kurang nya ada tiga sebab.
Pertama : Saya tahu tangan saya lebih bersih dari sudu garfu sebab saya sendiri yang basuh nya bukan orang lain seperti mana sudu garfu di tempat makan.

Kedua: Saya yakin tangan saya lebih bersih kerana tangan saya hanya seorang saja yang mnggunakannya. Tiada orang yang pinjam tangan saya sedangkan sudu garfu itu ramai yang menggunakannya

Ketiga: Saya percaya tangan saya lebih bersih kerana ia tidak pernah jatuh dalam longkang.


Bila difikirkan balik ada rasional nya cerita ni, aku rasa aku yakin tangan aku lagi bersih dari sudu garfu yang digunakan mungkin oleh ratusan orang yang mana was was tentang kebersihan sudu tu, betul ke cara dia basuh and etc.Bukan ni je kebaikan guna tangan ada lagi.

Kalau orang cakap nampak tak sopan kalau makan pakai tangan cuba tengok kat US misalnya diorang makan pizza, fried chicken semua guna tangan jugak kan. Setuju? So, takdelah rude pun kalau makan pakai tangan unless la korang makan mee sup ke. Tak kan nak hirup kuah pakai tangan pulak.



Berdasarkan kajian saintifik pulak, kebaikan makan guna tangan ialah kerana kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim,tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion. Em ni aku petik ja dari web kalau salah betulkan la.

Kalau sebut pasal culture pulak , every race have their own culture let say Chinese diorang makan guna chopstik is it? Then Malays makan pakai tangan, ini kerana logiknya tangan kita dapat rasa benda tajam. Kalau kita makan ikan guna sudu misalnya tak nampak ada tulang tajam yang halus tak pasal-pasal tercekik tulang. Hewhew. Then, kalau makan pakai tangan kita dapat rasa ke-nature-an rasa makanan tu tapi kalau pakai sudu rasa tu dah bercampur dengan elemen metal so that rasa tu kurang sikit.

Chicken and Broccoli Stir Fry

Ada orang cakap makan dengan tangan pulak cepat kenyang. Macam-macam lagi lah jawapan yang kitorang dapat dalam kelas tadi. The most importance thing kita ikut sunnah Nabi, rupanya ada sebab kenapa Rasulullah pakai tangan. Lepas ni kalau orang tanya kenapa makan guna tangan boleh la jawab yek. 

Soal kekotoran tu tak timbul sebab sebelum dan selepas kita akan basuh tangan bukan nye kita tak basuh kan. Tapi apa-apa pun it all depends on individual makan pakai sudu pun boleh ikut keselesaaan korang la. Haaa, jangan lupa makan guna tangan kanan dan baca doa makan before bersantap yeah!

Until then, have a nice day people .