Pages

Translate

Tuesday, December 06, 2011

Pengalaman di PLKN

Assalamualaikum.

Spm dah habis, suka la korang. Hope result nanti gempak la hendaknya. Ada siapa-siapa dapat PLKN?
Cuak? Belum try belum tau. Don't judge a book by its cover. Maybe sesetengah yang fikir tak best sebab ni kot. Err, ni fakta bukan auta berdasarkan pemerhatian tak lama dulu.


For me, PLKN is one of my greatest experience.Seriously! Well , want to know my story? Here we go.


Serious , at the same time excited+cuak berlegar kat otak aku.Well,excited sebab dapat pergi sana tapi cuak la tempat baru dan kawan pun mesti baru. Tup tap tup tap, hari pendaftaran pun tiba. Aku dengan penuh semangat sampai tak tidur pergi la kat stadium. Pendaftaran kat stadium ,gila penuh orang. Yang penting bagasi aku paling besar. Yelah , dalam surat tu dia cakap limit boleh bawak 2 bag je. Aku dengan poyo nye pergilah beratur dkt line kem yang aku dapat. Aku dapat Kem Semarak Pekan. Cehh, dalam Pahang jugak. Ingat ke kena la tempat jauh sikit.Okay done dengan pendaftaran parents masing2 hantar la anak diorang naik bas. Aku tengok ramai gila menangis, maybe 1st time berpisah dengan mak ayah. 3 bulan weh tak boleh balik.

Sampai je kat kem, 1st impression. Fuhh , best siot dekat dengan pantai dan belakang kem pulak ada sungai Pahang. Boleh la ni lepak-lepak kat pantai, tan kan kulit ke. Before dapat dorm tu, punya lah banyak proses dia. Tengah-tengah check bag tiba2 jurulatih jumpe set jangka lukis dalam bag, ni mesti kes aku lupa nak keluarkan lepas habis SPM. Awak nak belajar geografi ke kat sini ? tanya seorang jurulatih perempuan tu dengan senyuman sinis. Padahal aku guna sebab exam addmath/math apahal pulak tibe2 geografi yang masuk. Ceh, awal2 dah kena perli. Jangka lukis aku tu diorang ambik sebab barang tajam semua tak leh bawak. Lepas habis ukur tinggi, berat , size kaki kitorang pergi la stor nak ambik baju, seluar semua la. Dah habis tu, pergi la cari dorm. Dorm tak nak pulak jauh kan, penat tak yah cakap la dengan panas terik kat tepi pantai.





Belakang tu flying fox sebelah tu pagar putih keliling area dorm, gambar aku banyak hilang -.-










Takut kulit 'burn'



Tak suka ikut peraturan/  malas bangun pagi * Aku pun *





\
Takut bf/gf cari orang lain masa dia ada kat kem.








Sampai je dorm ada orang tegur,orang temerloh aok oi. Koi suka sangat dengar loghat diorang. Dorang sampai sehari lagi awal. Budak Kuantan ,JB & Terengganu sampai hari ni.
Kuantan & temerloh paling sikit. Terengganu paling ramai lebih kurang 3,4 bas.
So,1st day tu kitorang tak buat apa pun sebab budak dari KL tak sampai lagi. Diorang sampai esok, lepas tu baru mula pembahagian kompeni, class semua.



PEMBAHAGIAN KOMPENI 

So , esok nya lepas dengar taklimat kitorang kena beratur untuk pembahagian kompeni. Macam biasa kira satu sampai empat. Nombor sama satu kompeni, ah sudah aku dah la pakat duduk sebelah-sebelah dengan dorm mates . Dengan sepantas kilat kitorang tukar posisi tapi fiuhh tak memasal kena tengking. Bila masa tah jurulatih tu ada belakang kitaorang.

Pergh, suara dia kalah cikgu displin kat sekolah aku yang penting boleh pulak kitaorang gelak masa kena marah tu. Hewhew, tapi lepas jurulatih tu blah kitaorang grab the chance tukar balik position, tapi sempat beberapa kerat je yang lepas sebab cikgu tu datang balik*Kat sana kenapanggil diorang cikgu* So, tercampak la kami dekat kompeni Charlie. Others ramai masuk Delta. Yang tak sampai beberapa kerat ada la masuk Alpha&Bravo but sure thing Charlie lagi ramai.

Boleh tak pasal class &aktiviti nak tulis hari lain? Sebab penat nak menaip. Thanks for reading! For those yang nak tau pasal aktiviti apa yang ada kat plkn. Tunggu next entri. Bye !



4 comments:

Azyan said...

akak nak gi plkn diorang cek beg baju ke?woahh :O
hp macam mana?tak boleh langsung?
sorry banyak tanya.sebab kena plkn =.=

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kengkawan ramai yg kena PLKN. ada yg suka, ada yg tak...hehe

IAmWhoIAm said...

Hey guys there is a brand new forum created for all the PLKN wira/wirawati in the entire Malaysia... Pay us a visit and share your experience there...
Forum : http://mynationalserviceorganisation.com/index.php
facebook group: https://www.facebook.com/groups/607636665948601/

Invite your friends together!!!

IAmWhoIAm said...

Hey guys there is a brand new forum created for all the PLKN wira/wirawati in the entire Malaysia... Pay us a visit and share your experience there...
Forum : http://mynationalserviceorganisation.com/index.php
facebook group: https://www.facebook.com/groups/607636665948601/

Invite your friends together!!!