Pages

Translate

Saturday, November 26, 2011

PHOTOSHOP TUTORIAL : Macam mana nak edit vintage tone/effect

Assalamualaikum ,

So , cuti sem dah start dan aku terkandas di rumah seperti katak di bawah tempurung.

Then, ada orang request macam mana nak edit vintage tone. Ye, hari tu dah buat tapi version photoscape yang ni version Photoshop. Before that , please jangan marah  if aku salah teknik ke apa. Ni aku main taram je pun .Baru nak explore benda alah ni. So , here we go.



Before

After

1st : After dah open image yang korang nak. Go click  kat layer ,then go to new fill layer & click gradient .
Sorry nak cepat so malas nak show step by step. Tulis pun dah cukup kot,

2nd : After click gradient tu akan keluar macam ni . Then kat mode tu pilih screen or lighten, soft lighten. Color & opacity tu ikut citarasa korang . Then tekan ok.

3rd :  After click ok , dia akan keluar macam ni pulak . Choose la type of color gradient yang korang berkenan . Style or angle pun boleh pilih ikut suka hati . After that click OK.



4th : Click kat file => save as .

Last step : Choose format jpeg .

Okay done , try it by yourself .Ada problem boleh tanya :)
Ouh ye click je kat gambar untuk lebih jelas. Babai 

3 comments:

Diyana Abd Rahman said...

wuuuu~
I LIKE~
thanks for the tutor :D

ZAtY said...

thankx for the tutorial.very helpful ;)

mohd azuha mamat said...

waahhh..dah ader toturial..nak tiru stail vantage nie leh. ;-)