Pages

Translate

Tuesday, November 29, 2011

Pegang anjing lagi baik dari bersentuhan dari yang bukan mahram?

Assalamualaikum ,


'Sweet nya korang,jeles la' berpuluh komen dan beratus 'like' yang dilemparkan diatas sekeping gambar di laman web social . The thing is perlu ke anda tunjuk ke-manisan dalam per-couple-an itu ?
Alahh , jeles letew. Tak aihh , tak jeles pun tapi perlu ke yang pengomen itu memberi sokongan padu kepada pengupload gambar sebegitu. Free hair or yang berhijab  sekali pun ramai je yang upload gambar berpegangan ,baru la nampak sweet gitu. Tapi kalau korang bukan dari tulang rusuk kiri lelaki itu camne ? Kesian kat future husband, dapat bekas yang orang dah sentuh sana-sini. Alah sentuh luar je pun , bukan buat apa pun . 

Aku ingat lagi ada sorang insan ni pernah kata 'pegang anjing lebih bagus dari pegang tangan bukan mahram' Gulp, banyak nye dosa aku bertempuk tampar dengan kawan lelaki dulu. Tapi itu dulu ,ada masa lagi kita nak berubah. Mesti ada yang cakap 'Eleh ,owner blog ni macam bagus sangat je' 
I'm not a good muslim either tapi sekadar mengingatkan antara satu sama lain.

Haa , lagi satu kalau tak nak dapat dosa kering tak payah like or komen gambar2 macam tu. Lebih kurang macam korang sokong pulak perbuatan tu . If betul sayang, jangan la sentuh-sentuh gf anda tu. Jaga la maruah dia. Orang kata bercinta lepas kahwin lagi seronok tau. Delete la gambar 'sweet' dari pandangan public.Tak manis gitu, harap-harap tak jadi kat diri aku bak kata pepatah ' Mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih' 





Di dalam satu riwayat hadis yang lain yang maksudnya, "Sesungguhnya kepala

yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya." (Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)


"Bergomolan dengan babi (khinzir) itu adalah lebih baik berbanding dengan bersentuhan (secara sengaja) dengan wanita yang bukan mahram." Riwayat Ibnu Majah



Dan realiti hari ini, bersentuhan antara berlainan jantina dianggap biasa .


Informasi tambahan : Hukum memelihara anjing ,Imam Nawawi berkata, Haram memelihara anjing tanpa ada keperluan dan harus memelihara untuk tujuan perburuan, menjaga tanaman dan menjaga binatang ternakan.



5 comments:

Madly Mad said...

hahahaaa, gambar tu. haha. funny weh!!
anyhow, B2B Pahang dekat sini.
i follow belog ni okey!!

Syafiq Rosli said...

huhu tq 4 da info..amat menarik tuk di bca kn..trasa..hehe

A retarded kitty said...

ustazah aku pun kata lebih baik pegang babi dari pegang lelaki atau perempuan ajnabi

Herma Julianny said...

"MEMAKU dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih" barulah betul..=)

aiskream cekelat said...

aq first time dengar time tu aq salam ngn ckgu perempuan..pngkat dh mak aq la..pastu kwan aq marah n say better pgang babi..mmg sentap..walau niat aq skadar mnghormati..tpi still salah..