Pages

Translate

Thursday, October 13, 2011

TUTORIAL EDIT ( PHOTOSCAPE : VINTAGE PHOTO)

Salam ,

Hari tu ada a few friends yang request suruh buat editing punya tutorial so aku decide nak ajar step by step. Takpi takde la superb sangat editing yang simple je. Untuk newbie aku suggest guna la photoscape. Nak download photoscape CLICK HERE. So , lets begin the tutorial guys !




1st step : Just click kat bright,color tu.
2nd step: After that choose saturation curve.




3rd step: Naik kan sikit saturation curve tu. Depend on gambar korang. If rasa nak naik kan warna banyak korang naik kan curve tu lebih sikit.




4rd step : Last step ni korang click kat bright,color then choose contrast enhancement after that choose la antara tiga tu : low,middle,high : Tak kisah mana2 pun.











HASIL EDITING .

BEFORE

AFTER






1st step : Click kat filter.

2nd step: Choose film effect

3rd step: Click kat agfa, tak kisah la low,middle or high but better middle or high .




4rd step : Choose bright,color.

5th : Choose contrast .

6th : click samaaada low,middle or high




Last step : Naikkan saturation curve and you done ! :)









BEFORE

AFTER
Okay , got it? Simple ke kan. For other tones I will do in next entry. Itu pun if ada orang request lah. 




6 comments:

SyaficqaHamdan said...

thnx Aflina! :D

Aflina Affandi said...

@SyaficqaHamdanno big :)

EnciK AxixOu said...

yg neh paling mudah...lame dh pakai..

Aflina Affandi said...

@EnciK AxixOu Now pakai cs 4 je .heee

IzzaturSyuhadaSuhaimi said...

thank u :D

ieqa said...

Worr pakai Photoscape je ehh.
I thought u edit using Photoshop.
Nice, thanks :)